Experience nostalgia everywhere

Opnemen met Audacity

This page in EnglishVoorbereiding

Voordat je kunt opnemen, eerst nog even een kleine voorbereiding. Hier volgt een korte opsomming.

* Start alleen Audacity op, geen andere extra programma’s.
* Zorg dat de VU meters of meterbalken los staan en groot zijn uitgerekt, naar believen horizontaal dan wel verticaal. Los maken gaat via Beeld, meterbalk losmaken.


Aangepast zoeken
VU meters horizontaal


VU meters verticaal

* De bron voor opname moet in de meeste gevallen in Audacity op Line-in staan. Tenzij je een opname wilt maken met je microfoon, of omdat je geluidskaart meerdere ingangen heeft.

Mixerbalk

* Klik op de VU meters met het microfoontje zodat de line-in wordt afgeluisterd.
* Zoek de luidste passage, op je elpee of cassette en speel dit af. Zorg dat de meterbalk niet verder uitslaat dan -3 dB, helemaal rechts, of bovenin de meterbalk. Je kunt het signaal regelen met het schuifje rechts van het microfoontje.

Opnemen
Zet nu de naald vlak voor de positie van het fragment dat je wilt opnemen. Klik op de opnameknop in Audacity, en laat de naald zakken. Voor je geluidscassette gaat dit op analoge wijze. De opname is begonnen!

Bedieningsbalk

Probeer tijdens de opname, van je pc en/of je versterker af te blijven!

Als de nummer(s) zijn afgespeeld kun je in Audacity op de stop knop klikken. Het eerste wat je nu moet doen, is het opslaan van je opname. Sla de hele opname op als WAV-bestand. Als het de volledige A of B zijde van je album is, kun je het beter eerst in zijn geheel opslaan.

Gebruik vervolgens een kopie van dit bestand om het te bewerken. Als er dan iets fout gaat, je pc blijft hangen, dan heb je tenminste het origineel nog. Hoef je niet de hele opname opnieuw te maken. Het opslaan gaat als volgt; Via het menu, Bestand, Exporteren als WAV... Geef vervolgens een naam (bijv. naam van elpee + de A of B zijde) en locatie en klik op opslaan.

Stilte opname!!!

Nu de opname klaar is kun je verder met de volgende stap, het bewerken van het geluidsbestand.

Terug naar boven