Experience nostalgia everywhere

Audio apparatuur aansluiten op je computer

This page in English

Je stereo, platenspeler of cassettedeck aansluiten op de geluidskaart.

De rooie dropveter bij de rooie, de zwarte dropveter bij de zwarte…


Aangepast zoeken

De meeste stereoapparatuur beschikt over cinch-aansluitingen (ook bekend als tulpstekkers of RCA stekkers). En de meeste geluidskaarten beschikken over een mini stereojack-aansluiting.

Tegenwoordig zie je ook steeds meer geluidskaarten en stereo-apparatuur met digitale aansluitingen (S/PDIF).

Achterkant reciever

Als je hifi-apparatuur hebt kun je deze aansluiten op de computer en daarna kun je bepalen of je vanaf de draaitafel of de cassettespeler wilt opnemen. Laat in dit geval de draaitafel en de cassettespeler aangesloten op je hifi-apparatuur en gebruik een audio-uitgang (monitor/cassette rec-out/video rec-out) om het signaal naar de pc te leiden. Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig kunt schakelen tussen opname van draaitafel en cassettespeler.

Heb je geen stereo apparatuur (over) dan dien je voor je platenspeler nog een voorversterker aan te schaffen. Meer informatie hierover vindt je op de pagina Pick-up element en versterker. Het MC element en het MM element worden daar apart besproken met een aansluitschema.

Het cassettedeck kun je rechtstreeks op de geluidskaart aansluiten. Dit doe je door rec-out van het cassettedeck te verbinden aan de line-in van de geluidskaart met een stereo-mini phonokabel (3.5mm jack naar 2x tulp) zie afbeelding hierna.

stereo-mini phonokabel

Bovenstaande Jackplugstekker 3,5 mm stereo 2 Cinch-stekker (stereo-mini phonokabel) kun je ook gebruiken om je PC op je stereo installatie aan te sluiten en is in verschillende lengtes verkrijgbaar. Deze wordt soms meegeleverd bij de aanschaf van een geluidskaart.

De volgende link gaat naar een minijack/cinch kabel bij Conrad.nl, en is te verkrijgen in de lengtes 1,50m, 2,50m en 5m.

Versterker aansluiten op computer

Om je stereo-installatie / versterker aan te sluiten op je PC, heb je twee stereo-mini phonokabels nodig om optimaal gebruik te maken van de combinatie computer/versterker. Zie je pc als een ‘digitale’ cassetterecorder die kan opnemen en afspelen. Voor het aansluiten op de versterker kun je de Tape in- en uitgangen gebruiken.

Signaal van versterker naar PC:
De cinch-stekkers in de REC of (line) OUT van de versterker steken, rood bij rood (is rechts) en wit (soms ook zwart) in wit (is links). De 3,5mm Jackplug in de 'line in' van de geluidskaart.

Signaal van PC naar versterker:
De cinch-stekkers in de PB, PLAY of (line) IN van de versterker steken, rood bij rood (is rechts) en wit (soms ook zwart) in wit (is links). De 3,5mm Jackplug in de 'line out' van de geluidskaart.

Bij 5.1 of zelfs 7.1 geluidskaarten kun je de ‘Front out’ (groen) gebruiken. Let er dan wel op dat de kaart als stereokaart gebruikt word. Dit kun je (softwarematig) wijzigen in de instellingen van de geluidskaart…

S/PDIF Coaxiaal

Geluidskaart met S/PDIF

Met een S/PDIF (Sony/Philips Digital InterFace) kan het geluidssignaal digitaal overgebracht worden van, in dit geval, de geluidskaart naar de versterker. Dit kan op twee manieren, coaxiaal met behulp van een (enkelvoudige)RCA kabel (met tulpstekkers) en
optisch met behulp van een optische kabel (glasfiberkabel) met Toslink pluggen.
Optische kabels kun je onder andere kopen bij Bol.com (maar mag ook bij de betere Hifi/Audio zaak bij jou in de buurt).

Digitale aansluitingen


Heb je een optische uitgang/ingang op je PC en een coaxiale ingang/uitgang op je versterker dan zou je een converter kunnen overwegen. Bij Conrad kun je een Converter van Optisch naar Coaxiaal, exclusief netvoeding , vinden voor €19,95 (exclusief €6,95 verzendkosten plus €8,00 toeslag voor bestellingen onder de €20,-). Betaal je met iDeal dan zijn er geen verzendkosten.

Heb je een coaxiale uitgang/ingang op je PC en een optische ingang/uitgang op je versterker dan zou je ook hier een converter kunnen overwegen. Maar dan een die converteert van coaxiaal naar optisch.
Bij Conrad kun je een Converter van Coaxiaal naar Optisch vinden voor €19,95, zonder netvoeding (exclusief €6,95 verzendkosten plus €8,00 toeslag voor bestellingen onder de €20,-). Betaal je met iDeal dan zijn er geen verzendkosten.

Geluidskaart met Cinch (RCA) ingang/uitgang.

M-Audio Audiophile 24/96

Dit is een geluidskaart die nog het best past bij het opnemen van LP’s. Stereo in- en uitgang, simpelweg je cinch-kabels aansluiten en klaar ben je. Geen gedoe met linksvoor of rechtsachter, alleen links en rechts. Geluidskaarten met RCA in/uitgangen zijn schaars. De geluidskaart op het plaatje hierboven is een van de weinige die ik heb kunnen vinden. Het gaat hier om een geluidskaart van M-Audio type Audiophile 2496, verkrijgbaar voor ca. €100,-. Pittig aan de prijs maar wel zijn geld waard.

Terug naar boven