Experience nostalgia everywhere

Informatie over de cassette

Een muziekcassette, cassettebandje of compactcassette is een magneetband die wordt gebruikt als geluidsdrager, in een speciaal daarvoor gemaakte vaste cassette.

Hieronder vind je in het kort de belangrijkste informatie over de muziekcassette. Zoals de verschillende bandsoorten of typen. De verschillende lengtes. Nog wat tips over hoe om te gaan met je cassettebandjes

Een muziekcassette heeft 4 sporen waarop analoge geluidssignalen kunnen worden opgeslagen: twee daarvan zijn beschikbaar voor de A-kant van de cassette, en de andere twee voor de B-kant (de achterkant). In de eerste cassettespelers moest de cassette fysiek worden omgedraaid om de andere sporen te beluisteren, maar in de loop van de jaren werden zogenaamde autoreverse spelers op de markt gebracht die de sporen van de B-kant konden laten horen zonder dat de cassette werd omgedraaid.

Verschillende bandsoorten
Voor het opnemen van geluid moet de cassetteband voorgemagnetiseerd worden. Deze hulpbewerking, bias, zorgt er voor dat de magneetdeeltjes in de band zich makkelijk en natuurgetrouw richten naar het op te nemen signaal. Het dan eenmaal opgenomen audiosignaal ligt vast op de tape. Voor de bias heb je dus een aparte kop (meestal geintegreerd in de weergavekop) op je cassettedeck. Elke bandsoort heeft zijn eigen bias. Er zijn vier bandsoorten of types.

Type I, Normal bias of Fe2O3, ijzeroxide.
De vanaf de begintijd meest gebruikelijke bandsoort heeft als magnetiseerbare laag ijzeroxide Deze heeft het normale bias niveau van 100%. Deze bandsoort wordt ook vrijwel altijd bij bandrecorders gebruikt.

Type II, High bias of CrO2, chroomdioxydeband.
Een bandsoort met onder meer een beter hogetonengedrag, die een 1,5 maal krachtiger voormagnetisatie nodig heeft. Dus 150 %. Er bestaan ook chroomsubstituutbanden, zoals onder meer Super Avilyn van TDK, die wat bias-instelling betreft te beschouwen zijn als chroomband.

Type III, FeCr ferrochroomband.
Een tijdlang is er nog een type III-band geweest, die het midden hield tussen type I en type II en die een bias van 110% nodig had. Door de toegenomen kwaliteit van de andere bandsoorten is deze band geheel uit het marktbeeld verdwenen.

Type IV, Metal bias of Metal.
De metaalband heeft een geweldige magnetische opslagcapaciteit en kan vooral in het hoog ver kan uitgestuurd worden zonder te vervormen. Deze band wordt alleen in cassettevorm geleverd. Door de komst van de CD met zijn soms grote dynamiek en de sterk verbeterde cassettedecks, is de belangstelling voor deze wat duurdere band van topkwaliteit toegenomen. Metaalband is moeilijk te magnetiseren: er is een tweemaal zo krachtige bias nodig als voor chroom, dus 200%. Hij is ook moeilijk te demagnetiseren en is dan ook bijzonder geschikt voor het jarenlang bewaren van opnamen met veel hoge tonen, ook onder minder gunstige omstandigheden, zoals een hete auto.

Metal cassette

Bij het afspelen van het bandje is geen bias of voormagnetisatie nodig. De band hoeft, alleen langs de weergeefkop te worden gevoerd. Dat er toch verschil te horen is in geluidskwaliteit wanneer je handmatig het type kan veranderen, komt omdat de verschillende type banden elk op hun eigen geluidskarakteristiek worden gecorrigeerd.

Afspeelduur
De cassettebandjes zijn in verschillende afspeel / opname lengtes in omloop.
C30, 2x15 minuten (15 minuten voor de A-kant en 15 minuten voor de B-kant).
C46, 2x23 minuten cassettes.
C60, 2x30 minuten cassettes.
C90, 2x45 minuten cassettes.
C100, 2x 50 minuten cassettes.
C110, 2x 55 minuten cassettes.
C120, 2x60 minuten cassettes.


Tips
Hieronder nog wat tips over hoe om te gaan met je muziekcassettes.
Vermijd contact van je vingers met het bandje in de cassette. De lichaamsstoffen tasten de magnetische laag op het bandje aan, wat hoorbaar kwaliteitsverlies oplevert.
Cassettebandjes kunnen jarenlang zonder kwaliteitsverlies bewaard worden. Ze kunnen gewoon in de kast of op een boekenplank in huis worden bewaard.
Zet de cassettes (en videobanden) daarbij rechtop. Wanneer banden langdurig op hun kant liggen (A- of B-kant) kan de band in de cassette gaan uitzakken waardoor bandloopstoringen kunnen ontstaan.
Bewaar de banden en cassettes niet in de directe omgeving van magnetische velden (TV, luidsprekerbox). De banden worden weliswaar niet meteen gewist, maar in de loop van de tijd treed kwaliteitsverlies op in de vorm van ruis en hogetonenverlies.
Bewaar de cassettes en banden uit de buurt van warmtebronnen en zon. Door de warmte wordt de doordrukdemping slechter, waardoor er voor- en na-echo's ontstaan.
Spoel lang bewaarde cassettebandjes, voor het weergeven even heen en terug.

Terug naar boven