Experience nostalgia everywhere

Omgangsvormen voor je lp

Langspeelplaat, lp, plaat, vinyl record, of hoe je het ook noemt, hoe voorzichtiger je ermee omgaat, hoe langer je er plezier van hebt. Om te zorgen dat je achteraf zo min mogelijk hoeft te doen aan het opgenomen bestand, of omdat ruis en gekraak gewoon hinderlijk zijn, hieronder wat tips over hoe om te gaan met je lp.

Aangepast zoeken

Zorg dat de plaat schoon is: stof zal zich als een schuurmiddel gedragen dat langzaam maar zeker het groefoppervlak aan reepjes trekt en de hoge tonen vervangt door knisperend gekraak...

Behoor je niet tot een van de gelukkigen die een naaldmicroscoopje bezit en de kwaliteit van een pick up naald weet te beoordelen, dan zal je dit op het gehoor moeten beoordelen. Let hierbij vooral op vervorming van de hoge tonen weergave. Komt dit bij meerdere of alle platen voor dan is tijd om, in het gunstigste geval, de naald te vervangen.

Als de plaat blijft hangen wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door vast zittend vuil. Krijg je dit niet weg door het reinigen, met bijvoorbeeld een koolstofborstel, probeer het dan met een zachte gom. De gomresten wel weer verwijderen met behulp van een koolstof platenborstel. Ik ben zelf heel tevreden met de Tonar Antistatische Borstel Koolstof (€ 21,-). Een alternatief is de Reloop H-Q-S Platenborstel
(€ 9,95).

Reloop H-Q-S Platenborstel

Naast de koolstofborstel is er ook de velours borstel. Deze komt echter niet diep genoeg in de groef. Een goed alternatief hiervoor is de gecombineerde velours/carbon borstel (ca. €17,99). Deze is onder andere bij Conrad verkrijgbaar.

Pak een elpee aan de zijkant beet, niet met de vingers op de groeven. Een nieuwe plaat bevat een dun laagje olie, dit kun je verwijderen met gedestilleerd water. Je kan de plaat gewoon laten drogen, niet afdrogen.

Heb je veel lp’s die je wilt schoonmaken, dan is een platenwasser de moeite van het overwegen waard. Zoals de Knosti Disco-antistat platenreiniger (€ 47.00). En als je het niet zelf wilt of kunt, kan je het ook laten reinigen.

Naast het reinigen kun je ook nat afspelen. Een LP nat afspelen klinkt beter. Minder gekraak door geringere elektrostatische lading. En de slijtage van naald en plaat is geringer. Nadeel: Heb je eenmaal nat afgespeeld dan moet je nat blijven afspelen (het is anders niet om aan te horen).

Ik heb zelf in het verleden een LencoClean natafspeelset gebruikt. Dit is jammer genoeg niet meer verkrijgbaar. Ik heb wel een vervangend systeem gevonden op een Duitstalige site Dit schijnt oorspronkelijk van LencoClean te zijn, maar heeft uit juridische overwegingen de naam LencoClean moeten veranderen. Hier is ook vervangingsmateriaal, vloeistof en reserve borsteltjes, verkrijgbaar.

Niet meer te verkrijgen Heb je nog wel een natafspeelset maar geen vloeistof meer dan kun je dit zelf maken. Gebruik hiervoor 1/3 liter ongedenatureerde alcohol en 2/3 liter gedestilleerd water. Deze producten zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Los van hoe je je album afpeelt, nat of droog, is het verstandig om de naald elke keer na het afspelen te reinigen met isopropyl-alcohol, zoals bijvoorbeeld Nagaoka Naaldreiniger (€ 19,95). Het is niet goedkoop maar gaat wel lang mee.

Nagaoka Naaldreiniger

Heb je nog geen LP’s of zoek je nieuwe platen van deze tijd, zoals bijvoorbeeld The White Stripes, of Alicia Keys. Kijk dan eens op

Acoustic Sounds

bij Vinyl Record (Engelstalig).

Of Lily Allen op elpee, WITHIN TEMPTATION op elpee. Kijk dan eens op Velvet Music (Nederlands).

Terug naar boven


Deep Purple op LP