Experience nostalgia everywhere

Korte beschrijving van het mc element

Het MC element of moving coil element. Hier is de spoel (coil) bewegend opgehangen in een vast opgestelde permanente magneet. Hiervan is de signaalafgifte zeer laag, bij 1KHz in de orde van 0,2...0,5mV, net zoals de impedantie waarmee deze moet worden afgesloten (meestal 47 ohm). De frequentiekarakteristiek is recht, zodat de frequentiecorrectie exact gespiegeld moet zijn aan de snijkarakteristiek. RIAA correctie is dus noodzakelijk. Naast de standaard MC bestaan er ook high-output varianten die spanningen produceren in de orde van 3mV bij 1KHz. Deze zijn meestal geschikt voor een MM-ingang.

Om een Moving Coil element te kunnen gebruiken zijn er verschillende mogelijkheden. Eerst moet het uitgangssignaal naar het niveau van een MM element gebracht worden voordat het aangesloten kan worden op de voorversterker. Omdat er een spanningsversterking van zo'n 10 tot 20 keer nodig is, wordt er in de meeste gevallen een extra versterkertrap voorgezet met zeer lage ruis, of er wordt tussen element en voorversterker een step-up trafo gebruikt.

MC-elementen werken met een naaldkracht van ca. 1 tot 2,5 gram

Het komt zelden voor dat een MC element direct aan een RIAA correctievoorversterker wordt geplaatst. Met uitzondering van een High output MC element. Een step-up trafo of transformator is bij gebruik van een MC element beter dan een MC voorversterker.


Aansluitschema MC element

OF


Aansluitschema MC element


Om het signaal van een MC-element te kunnen gebruiken moet deze versterkt worden door een step-up trafo en daarna door een RIAA voorversterker. Ben je in het bezit van een versterker met ingebouwde MM voorversterker dan heb je alleen een step-up trafo of MC voorversterker nodig. Heeft je versterker geen MM voorversterker dan zul je ook nog een RIAA voorversterker moeten aanschaffen. Het voordeel van een losse RIAA voorversterker is dat je deze direct op de pc kunt aansluiten. Deze zijn er al vanaf ca. €25,-.

Er zijn ook RIAA voorversterkers met ingebouwde voorversterker voor MC elementen in de handel maar deze zijn pittig aan de prijs. Ik heb er een gespot, een Cambridge Audio 640P Phono Pre-Amplifier nieuw voor €150,-.

Deze voorversterker is duidelijk uit twee delen samengesteld. Een deel dat de MC versterkt tot MD-niveau en een MD voorversterker. Je kunt dus ook kiezen voor een MC element, of een MD element, elk met een eigen ingang. Dit lijkt wat overbodig, maar aangezien het er toch allemaal inzit, hebben ze het ook maar toegankelijk gemaakt.

De Cambridge 640P dien je op de de aux-ingang van je versterker aan te sluiten. En kan dus ook direct op de geluidskaart aangesloten worden.

Een zelfbouw step-up trafo is er vanaf ca. €110,-. Dit bestaat uit twee kleine hoogwaardige transformatoren, die je in het gunstigste geval direct kunt aansluiten (= solderen).

Een ander alternatief is een platenspeler met ingebouwde voorversterker. Momenteel heeft Denon een goede snaar aangedreven platenspeler met ingebouwde MM voorversterker, ook geschikt voor high-output MC elementen. De Denon DP-300F kan klankmatig verder opgewaardeerd worden door het bijgeleverde element te vervangen door elk element met een gewicht van 4,5 – 9,5 gram. DENON levert hiervoor bijvoorbeeld het DL-110 of DL-160 High-Output MC (Moving Coil) element.

DP-300F info (engels) PDF-bestand

Terug naar Pick-up versterker.