Experience nostalgia everywhere

Korte beschrijving van het mm element

Het MM element of moving magnet element. Hier zijn de rollen van magneet en spoel omgekeerd ten opzichte van het MC element.

Het voordeel is het grotere uitgangssignaal, waarmee de versterking eenvoudiger wordt. Een typische signaalafgifte bij 1KHz is ongeveer 5mV en de afsluitimpedantie is nagenoeg altijd 47K ohm. Ook hier is de frequentiekarakteristiek recht.Het uitgangssignaal van het MM element moet versterkt worden tot een waarde van tenminste 500mV, voordat het aangeboden kan worden aan de lijnversterker. Bovendien moet de frequentiekarakteristiek aangepast worden (RIAA correctie).

Moving Magnet elementen werken met een naaldkracht van ca. 1 tot 2,5 gram.

Geïntegreerde versterkers zijn vaak voorzien van een voorversterkertrap voor Magnetodynamische elementen, hoewel deze meestal alleen geschikt is voor het MM-element. Omdat deze vaak van inferieure kwaliteit zijn, ook bij duurdere versterkers, kan het zinvol zijn om een losse, betere voorversterker te gebruiken.


Aansluitschema voor MM element


OF


Aansluitschema voor MM element


Indien je een draaitafel met Moving Magnet element hebt kun je deze aansluiten op een versterker met een MM voorversterker. Als je geen versterker hebt met een MM voorversterker of helemaal geen versterker, kun je een losse voorversterker (RIAA voorversterker) aanschaffen. Deze zijn er al vanaf ca. €25,-. Een losse RIAA voorversterker kun je direct op de geluidkaart van je computer aansluiten.

Een ander alternatief is een platenspeler met ingebouwde voorversterker. Momenteel heeft Denon een goede snaar aangedreven platenspeler met ingebouwde MM voorversterker. De Denon DP-300F kan klankmatig verder opgewaardeerd worden door het bijgeleverde element te vervangen door elk element met een gewicht van 4,5 – 9,5 gram. DENON levert hiervoor bijvoorbeeld het DL-110 of DL-160 High-Output MC (Moving Coil) element.

DP-300F info (engels) PDF-bestand

Terug naar Pick-up versterker.