Experience nostalgia everywhere

Het geluidsbestand opsplitsen met Audacity

This page in English

Op deze pagina zal ik laten zien hoe je het opgenomen geluidsbestand kunt opsplitsen met Audacity. Het blijft echter beperkt tot het opsplitsen van het geluidsbestand van je opname in individuele bestanden voor elke track. Dit omdat het verwijderen van tikken, krassen en ruis niet een van de sterkste eigenschappen zijn van Audacity. Ik heb de juiste plugin in elk geval niet gevonden.

Open bestand
Open het bestand via Bestand, Openen…, als je dat al niet gedaan had.


Aangepast zoeken

Zet de cursor aan het begin van de eerste track
Om dit beter te kunnen doen zet je de cursor even voorbij de plaats waar je denkt dat de track begint en selecteer het tot aan het begin. Of via het menu, 'Bewerken, Selecteren…, van begin tot cursor'. Klik op de knop ‘Alleen de selectie weergeven’. Je hebt nu alleen de selectie over de breedte in beeld.

Audacity Edit-werkbalk

Om het nog beter te kunnen zien kun je ook verticaal inzoomen.

Audio Track Venster

Zet de cursor over de verticale liniaal, waardoor deze veranderd in een loepje met een plusje. Wanneer je nu klikt wordt het beeld verticaal vergroot (pieken worden zichtbaar). Linker muisklik is verkleinen.

Plaats een label bij de nummer overgangen.
Heb je het punt gevonden waar het nummer start, voeg dan een label toe via menu 'Project, Label toevoegen bij selectie Ctrl+B…'. Zet nu de cursor aan het begin van het tweede nummer en voeg hier een label toe. Herhaal bovengenoemde stappen totdat je alle nummers hebt gehad. Je kunt ook een label zetten aan het eind van het laatste nummer.

Als je een label gezet hebt aan het begin van het eerste nummer en/of aan het einde van het laatste nummer, kun je het eerste en/of laatste gesplitste nummer weggooien. Hier staat, in geval van het eerste nummer, het begin van je plaat op, het stuk waar de naald op de plaat zakt. Bij het laatste zal het gaan om de naald die van de elpee afgaat.

Splitsen.
Exporteer nu naar individuele bestanden via, Bestand, Meervoudig exporteren…

Meervoudig Exporteren

Selecteer WAV als exportformaat. In bovenstaand scherm, op de rechter helft kun je ‘Opvolgend nummeren’ selecteren. Elke geëxporteerde track krijgt de naam, welke je hebt ingevuld bij ‘Bestandsnaam voorzetsel:’, plus een volgnummer.

Meervoudig Exporteren OK

Als het meervoudig exporteren klaar is verschijnt een melding als hierboven. Klik op OK . Heb je een label gezet aan het begin van het eerste nummer en/of aan het einde van het laatste nummer, dan kun je het eerste en/of laatste gesplitste nummer weggooien. Hier staat, in geval van het eerste nummer, het begin van je plaat op, het stuk waar de naald op de plaat landt. Bij het laatste zal het gaan om de naald die van de elpee opstijgt.
Je kunt nu Audacity afsluiten. Op de vraag of je de wijzigingen wilt opslaan selecteer je Nee. Je hebt nu naast het orginele bestand ook de opgesplitste bestanden. Het opsplitsen is klaar! Tijd om te branden!

Burn baby burn!!!
Terug naar boven