Experience nostalgia everywhere

Pick-up element en versterker

In het kort worden hier de drie typen pick-up elementen, mc, mm, en keramisch of kristal element, besproken.

Om een platenspeler op een bestaande installatie, recorder, of een computer met geluidskaart aan te sluiten is een voorversterker nodig om het signaal op het juiste niveau te krijgen. In sommige versterkers is deze zgn. phono voortrap reeds aanwezig. Je sluit de draaitafel aan op de phono-ingang en je kan de versterker via de recorder- of tape-uitgang op de pc aan sluiten.

Google
 
Web www.lp-naar-cd.com


Afhankelijk van het gebruikte element is er een zekere versterking nodig om het pick-up signaal op lijnniveau, het signaalniveau van andere audiocomponenten, te brengen. Er bestaan drie verschillende elementtypen met elk hun eigen signaalniveau.

-

MC (moving coil). Hier is de spoel bewegend opgehangen in een vast opgestelde permanente magneet. Zeer lage signaalafgifte van 0,2 mV - 0,5mV

-

MM (moving magnet). Hier zijn de rollen van magneet en spoel omgekeerd. Signaalafgifte is ongeveer 5mV

-

Kristalelement en keramisch element. Deze elementen zijn gebaseerd op het piëzo effect (spanningsafgifte bij buiging). Spanningsafgifte is voor een keramisch element gemiddeld 200mV en voor een kristalelement 500mV, dichtbij het signaal op lijnniveau. Hoeft niet extra versterkt te worden.

Conclusie:
Het meest gangbare, is een MM element
. Hiervoor is wel een MM voorversterker of RIAA voorversterker nodig. Een MM voorversterker of phono-voortrap kan standaard in een geïntegreerde versterker ingebouwd zijn. Een RIAA/MM voorversterker is ook los verkrijgbaar en is dan direct op de geluidskaart aan te sluiten.