Experience nostalgia everywhere

De platenspeler ontleed

Heb je veel platen dan is de kans groot dat je nog ergens een platenspeler hebt staan. Misschien draai je nog geregeld muziek, dan is het simpelweg aansluiten van je hifi-installatie op de pc en verder met de volgende stap. Moet je de draaitafel ergens van zolder halen, of moet je er zelfs een aanschaffen, dan kan de volgende informatie handig zijn.Een draaitafel bestaat uit een aantal hoofdonderdelen die bepalend zijn voor de kwaliteit.

Het draaiplateau:
Deze moet zorgen dat de plaat trillingsvrij rond draait met een constante snelheid.

De aandrijving:
Van de drie verschillende manieren van aandrijving blijkt de snaar aangedreven draaitafel het snelst tot goede resultaten te leiden. Professionele en vaak duurdere draaitafels hebben meestal een direct aangedreven plateau. Deze zijn duurzaam en stabiel.

De toonarm:
De ideale toonarm zorgt ervoor dat de naald de groef volgt met een constante naaldkracht en zonder ongewenste zijwaartse krachten.

Elke platenspeler moet ook goed gedempt worden voor trillingen van de motor, of van buitenaf. Deze kunnen weer, via de plaat, doorgegeven worden aan het pick-up element. Om de draaitafel te beschermen tegen trillingen van buitenaf, zijn er losse dempers te koop.
In top platenspelers zitten soms magnetische dempers, welke zeer effectief zijn.

Platenspeler

Conclusie
Wil je het niet al te duur maken ga dan voor een draaitafel met snaaraandrijving en een 'gewone' toonarm, geen tangentiƫle. Heb je wat meer geld over, dan kun je kiezen voor een duurdere direct drive.

Op de pagina pick-up versterker vertel ik wat meer over de verschillende soorten elementen, ook een belangrijk onderdeel van de draaitafel.