Experience nostalgia everywhere

Ruis verwijderen

Deze pagina gaat over het verwijderen van ruis uit een geluidsbestand met behulp van Audacity 1.3 (deze bezit een verbeterde versie van ruis verwijderen). Bijkomend voordeel bij de standaard methode is dat de aanwezige rumble (gestommel bij een vinyl opname) ook wordt verwijderd.

 
Web www.lp-naar-cd.com

Het verwijderen van ruis m.b.v. Audacity gaat in twee stappen:

Stap 1 Selecteer een aantal seconden met alleen ruis, zodat Audacity weet wat gefilterd moet worden. Het beste kan je enkele seconden voor het begin of aan het eind van een track selecteren.

Het selecteren van een aantal seconden ruis (passage zonder muziek) gaat als volgt: Na dat het bestand geopend is plaats je de cursor een aantal seconden na de start van het geluidsbestand. Je kunt in de balk onder, in het midden, zien waar de cursor zich, in tijd uitgedrukt, bevindt. In onderstaande figuur is dit 4 seconden.

Locatie cursor in Audacity

Om het deel vanaf het begin tot aan de cursor te selecteren kun je het volgende doen: Via het menu Bewerken, Selecteren…, Van begin tot cursor, wordt het gedeelte voor het begin van de track geselecteerd. Selecteer nu het menu Effecten, Ruis verwijderen… en klik op de knop Ruisprofiel verkrijgen. Zie figuur hieronder.

Ruis verwijderen met Audacity

Stap 2 Selecteer de audio die je gefilterd wilt hebben (meestal de hele audio track, gebruik dan de toetscombinatie ‘ctrl’ + ’a’). Ga weer naar Effecten, Ruis verwijderen… kies hoeveel ruis je wilt wegfilteren en klik op ‘OK’ om de ruis te verwijderen. Meestal zijn de standaard instellingen zoals in het plaatje (hierboven) is weergegeven voldoende. Je kunt hiermee experimenteren, bedenk echter dat bij een teveel aan ruis verwijderen de kwaliteit verslechterd.

Daarna verschijnt de volgende voortgangs indicatie…

Ruis verwijderen met Audacity

Als je bij veel audiotracks ruis wilt verwijderen zou je dit voor het opsplitsen kunnen doen. Bedenk dan wel dat ruis verwijderen bij een groot (nog niet opgesplitst) bestand wel enkele minuten kan gaan duren, afhankelijk van de snelheid van je computer.

Terug naar boven