Experience nostalgia everywhere

De toonarm van een platenspeler

Een ander belangrijk onderdeel is de toonarm (arm). Een ideale arm zorgt ervoor dat het element de groef volgt met een constante naaldkracht en zonder ongewenste zijwaartse krachten. Ook dient het element haaks op de groef richting te staan. Met de normale arm is dit niet goed mogelijk.
Doordat de arm om een vast punt draait ontstaat hier altijd een fouthoek. De vorm van de arm is dusdanig gekozen dat de fouthoek zo klein mogelijk is waardoor het element altijd onder een zekere hoek ten opzichte van het verlengde van de arm gemonteerd is.

Door deze hoek ontstaat het probleem dat een zijwaartse kracht optreedt. Dit wordt opgelost door toepassing van dwars druk compensatie. Dit is vaak uitgevoerd met een gewichtje dat wordt opgetrokken door het naar het midden bewegen van de toonarm.

De tangentiĆ«le arm, met fouthoekloze aftasting, leek de oplossing voor de bovengenoemde problemen. Hiermee werden echter weer nieuwe problemen geĆÆntroduceerd. Het vaste draaipunt van de arm wordt verschoven via een mechanisch systeem waardoor de naald steeds recht op het vinyl rust, maar dat mechanisme geeft opnieuw kleine trillingen door aan de arm.

Terug naar de platenspeler.